Werkwijze

Een vriend van Socrates had aan het orakel van Delphi gevraagd wie de meest wijze mens van Athene was. Het antwoord was: ‘Socrates’. Socrates zelf was verbaasd, omdat ‘het weten dat je het niet weet’ een van zijn uitgangspunten is. Socrates sprak met verschillende kundige mensen (bijvoorbeeld met een generaal over moed) om aan te tonen dat hij zeker niet de meest wijze was. Een belangrijk onderdeel van zijn werkwijze was de maieutiek ofwel vroedvrouwtechniek. Door het stellen van de juiste vragen liet hij de kennis in zijn gesprekspartner ‘geboren’ worden.

Dit is ook mijn werkwijze als filosofisch consulent. Ik ga je dus niet onderwijzen in theorieën van filosofen. Ik ga je helpen om je probleem op een filosofische wijze te onderzoeken door het stellen van vragen. Eerst gaan we op zoek naar de kern, naar één vraag die omvat waar het om gaat. Vervolgens gaan we samen deze vraag verduidelijken en veranderen. We gaan je vraag ‘bevragen’. Dit resulteert in een nieuwe vraag en zo verder. Dit gaat niet vanzelf, je zal het soms best zwaar krijgen. Uiteindelijk komen we op een vraag waar je niet zo gauw een antwoord op weet. Dit is de vraag die je een tijdje met je mee moet dragen. Die je in de praktijk moet brengen. Die een verandering voor je kan betekenen. Omdat je van een goede vraag wijzer wordt dan van enig antwoord.

Vaak werkt een beeld beter dan 1000 woorden. Als je je afvraagt waarom een vraag beter is dan een antwoord, dit stripverhaal (in het engels) kan je verder aan het denken zetten. Of bekijk de uitzending van EditieNL.

Een filosofisch consult duurt drie kwartier. Indien je het aandurft, bel of mail gerust.